Verklig välfärd

2013-04-17  

NIKLAS: I någonting som är absolut kan det inte finnas några tvivel. Det kan inte finnas ett uns av skillnad, motsättningar, funderingar eller frågor. Är det absolut så är det absolut. Är det konstant så är det konstant. Är det evigt så är det evigt. Det absoluta är inte uppdelat i tid. Det finns inga hål, glapp eller åtskillnader.

Men vad är verkligt? Och vad är konstant? Vi kan väl börja med erkännandet att vi inte vet. Vi kan faktiskt inte vara medvetna om det som är verkligt, för medvetandet är ju något som tror sig veta någonting om någonting annat. Alltså är det relativt.

En Kurs i Mirakler är egentligen en bok som syftar till perceptionsförändring, och detta är en förändring som rör sig mot det absoluta. Kort sagt innebär den att jag antar ett nytt syfte. Tidigare utfördes mina göromål med avsikten att bygga en självbild, i tron om att jag var ihålig och fattades någonting. Jag satte upp framtida mål utifrån dåtida tankemönster, men det ledde bara till en ständig jakt efter nästa sak som skulle tillfredsställa mig. Denna loop upprepades om och om igen.

Till sist kom jag till punkten där jag insåg att det var en ond cirkel, för jag upplevde aldrig den djupa tillfredsställelse som mitt hjärta önskade. Då kom ett ställningstagande om verklig förändring. Jag började överblicka mina tankar och såg att det fanns en klar koppling mellan hur jag använde dem, med andra ord vilket syfte jag hade, och hur jag kände mig.

”Tankar lämnar aldrig sin källa”, sägs det i EKIM. Seendet utgår från mig och det är jag som väljer mina tankegångar. Men vad är tankarna till för? Är de för mig eller emot mig? Jag har kanske trott att de har varit för mig, men eftersom jag aldrig upplevt varaktig glädje, så kan de inte ha varit det. Det har givetvis funnits glimtar av lyckorus, men de har som sagt bara varit glimtar.

Om jag vill att tankarna ska arbeta till min fördel, så behöver jag ställa en rak och enkel fråga: Vad vill jag i mitt hjärta? Låt mig skala bort allting som jag tror att jag har behov av och ta reda på vad jag egentligen vill. Det är inget snack om att det kan vara utmanande att ta reda på svaret, för vi har investerat väldigt mycket i våra tankegångar om hur saker och ting ska vara, vad vi behöver göra och vad våra liv ska bestå av.

Den värld vi ser kallas vår ”verklighet”, och när någonting inte fungerar så försöker vi förändra den. Vi byter relationer, modifierar jobbsituationen och köper en ny hund när den gamla dör. Vissa saker tycks tillfredsställa oss under en tid, men eftersom ingenting varar så fortgår jagandet. Ja, det är en jakt, vare sig man vill inse det eller ej – ett ständigt strävande efter större, bättre, mer och snabbare. Det kvittar hur mycket välfärd vi har, för det finns ingen permanent tillfredsställelse här.

När pengaflödet ändras, relationen spricker eller du blir av med jobbet, spelar det ingen roll hur mycket du slänger dig med ordet välfärd. Det blir bara ett ord som inte har något att göra med upplevelsen av bestående glädje, hunger, passion och inspiration.

Så vad är verklig välfärd? Hur vill jag uttrycka den? Hur ser det ut när jag lever till fullo? Vad händer om jag säger ja till mig själv? Ta reda på det.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.